Kuidas valmistada eksootilist Vietnami kohvi?

admin853 views

Eksootiline kohviriik Vietnam on globaalset kohviturgu suuresti mõjutanud. Brasiilia järel on Vietnam maailma suuruselt teine kohvi eksportija ning ühtlasi ka suurim robusta ubade tarnija.

Vietnamlased kasutavad nii kuuma kui külma kohvi valmistamiseks filtriga kohvikannu. Kui soovite teha traditsioonilist kohvi, siis järgige allpool kirjeldatud meetodit:

Kogus: traditsiooniline kohvi ja vee suhe on 8 g kohvi 100 ml vee kohta. Võite kogust suurendada, aga arvestage, et kui kasutate tavalist kohvimasinat või espressomasinat, siis kohv tuleb kangem. Vietnamis on tavaliseks koguseks 12-14 g kohvi 150 ml vee kohta.

Kondenspiim: Kuumas kohvis kasutatakse vähem kondenspiima kui külmas, kuid tavaliselt lisatakse siiski mingit magustatud piimatoodet.

Tõmbamisaeg: Kui kasutate vähem kohvi, siis peaks ka tõmbamisaeg olema lühem. Kohv võiks tõmmata maksimaalselt 2-3 minutit, olenevalt filtri suurusest. 

Kuidas kohvi kuumana hoida: Traditsiooniliselt kallatakse kuum või külm kohv klaasidesse, kuid kuuma kohvi puhul pannakse klaas koos tõmbamistopsiga keeva veega täidetud potti, et kohv tõmbamisprotsessi ajal kuumana püsiks.

Vietnami jääkohv, mida kohalikud kutsuvad CA PHE SUE DAH,  on segu rikkalikust kohvitõmmisest, magusast kondenspiimast ja jääst.

Mida vajad?
Spetsiaalne metallfiltriga kann või espressomasin, millega teha kange espresso,  jahvatatud kohv, kondenspiim, klaas ja jää.

Vietnami kohvi serveeritakse kõrges klaasis koos erilise metallfiltriga, mida kutsutakse phin’iks. Filter hoiab kondenspiima klaasi põhjas.

Esmalt valmistatakse metallfiltriga kohv, kuid selle puudumisel võib proovida Vietnami stiilis kohvi valmistada ka kange espressoga, mille tegemisel on abiks espressomasin. 

Lihtsam versioon:
Valmista kange kohv ja lisa tassi umbes 5 mm kondenspiima ning soovi korral jääd, sega ja naudi!

Märksa loomingulisem on kohvi valmistamine metallfiltri abil. Vaata videost, kuidas see täpselt käib:


Tähelepanu tasuks pöörata järgnevale:

Jahvatatud kohvi lisamine

Kohvimasin mahutab 120 ml vedelikku ja 15 g kohvi. Segu saamiseks lisame 14 g kohviube.

Pressi eesmärk

Pressi külgekruvimise eesmärk on vett ühtlaselt jahvatatud kohviubadele jaotada ning samuti jahvatatud kohvi paigal hoida.

Pressi lisamine

Kui pressile on kruvi lisatud, tuleb seda keerata, kuni jahvatatud kohv on pisut kokku surutud ning siis üks pööre tagasi keerata, et jahvatatud kohvile natuke ruumi jätta.

Eeltõmbamise aeg

Pange kohv eeltõmbama, lisades 20 ml 93-kraadist vett. Laske segul seista ja veel kohvipurusse imbuda.

Keetmisvee lisamine

Kui eeltõmbamine on 20 sekundit kestnud, lisage veel 100 ml keetmisvett (kehtib 120-milliliitrise keetja puhul).

Kaane peale panemine

Pange kaas peale, et kuumust hoida ja laske kohvil tõmmata.

Tõmbamisaeg

Kohv tõmbab alguses aeglaselt. Märkate kindlasti, et kondenspiim on eraldi kihis.

Tõmbamisaja lõppemine

Selleks hetkeks on kohv peaaegu valmis ja tõmbamine kiireneb.

Valmiskohv

Kohv on valmis ning meie ees on rikkalik ja tummine jook, mille peal on kondenspiima kiht.

Segamine

Segage kohvi kiiresti, et kondenspiima kiht kohvi sisse sulaks. 

Jää lisamiseks valmis

Selleks hetkeks on suurem osa kondenspiimast kohviga segunenud, kuid kohv on endiselt kuum. Aeg on lisada jääd.

Valmiskohv

Lisage jää, segage kohvi jahtumiseni ja nautige imelist Vietnami jääkohvi!

 

VIETNAMI JÄÄKOHV VÜRTSIDEGA

kaheksa tassitäit

Koostisosad

1 tassitäis jahvatatud kohvi

2 teelusikatäit jahvatatud kaneeli

1 teelusikatäis jahvatatud kardemoni

1/2 teelusikatäit värskelt jahvatatud muskaatpähklit

5 tera nelki

8 tassi vett

300-400g suhkruga kondenspiima

jääd

Valmistamine

Sega kausis jahvatatud kohvi, kaneel, kardemon, muskaatpähkel, nelgid ja pane kõrvale.

4-liitrilises kastrulis, lase vesi keema, seejärel jahuta vesi.

Sega kohv ja vürtsid kuumas vees ja lase tõmmata 10 minutit ning kurna kohvipaks.

Sega kurnatud kohv suhkruse kondespiimaga ja serveeri jääga.