Mulle üks lämmastikkohv, palun!

admin836 views

Lämmastikku – keemilist elementi, mis keemiatunnist tuleb meile tuttav oma tähise N kaudu, lisatakse nüüd ka kohvile. See ei ole mingi nali või keemiaõpetaja untsu läinud katsetus, vaid uus ja tõusev trend parimate kohvimaitsete ja -aroomide esiletõstmiseks. Gaasiga, millel puudub igasugune lõhn või maitse, pruulitakse „lämmastikkohvi“ („nitro coffee“), mis on viimase paari aasta jooksul oma imepäraselt kerge olekuga kohviarmastajate ja -valmistajate südamed sulatanud.

Lämmastiku kasutamine joogis sai alguse õlletööstuses ning liikus sealt edasi kohvimaailma. Väiksed kohvibaarid, eesotsas ühe kohaliku baariga Austinis USAs, hakkasid lämmastikuga rikastatud kohvi pruulima juba 2012. aastal, kuid möödunud suvel tutvustas tuntud kohvikukett Starbucks seda ka massidele.

Lämmastikkohv, mida serveeritakse vaadist, meenutab oma kauapüsiva ja koheva vahu ning mulliga pigem tumedat õlle. Kraani tõmmates seguneb külm kohvijook lämmastikuga ning klaasi jõuab tõeliselt meeliülendav elamus – sametise tekstuuriga voolav kärestik, mis on naturaalse magususega ja meeldivalt siidja tekstuuriga. Kohvile võib maitse järgi lisada ka jääd, koort või mandlipiima, kuid on ka neid, kellele meeldib seda veidi paksema koostise jooki ka lisanditeta tarbida. Erilistele magusaarmastajatele serveeritakse jooki ka vaniljesiirupi või -kreemiga.

Uudse kohvitarbimise viisi loojate sõnul ei ole tegemist uut tüüpi kohviga, vaid suisa täiesti uue kohvitarbimise viisiga. Lämmastikuga rikastatud kohv on palaval suvepäeval maitsemeeli ülendav alternatiiv neile, kes klassikalistest külmadest kohvijookidest tüdinenud. Starbucks plaanibki seetõttu laiendada selle uudse ja jõudsalt populaarsust koguva lämmastikkohvi pruulimist.

Meile lähim paik, kus hetkel seda uudisjooki degusteerida saab, on London. Mitmed ettevõtted müüvad lämmastikkohvi juba ka plekkpurkides ning kuna seda kodus ei ole võimalik valmistada, saame tulevikus kasvõi peale sooja sauna õlle asemel hoopis ennast lämmastikkohviga jahutada.