Kuidas kohviube säilitada?

admin2198 views

Maitsva ning aromaatse kohvi valmistamisel on oluline, kuidas kohviube säilitatakse, sest kohviubade suurimaks vaenlaseks on õhk, niiskus, palavus ning valgus. 

Kohvioad hakkavad oma värskust ja aroomi kaotama koheselt peale röstimist. Röstitud kohviubade maitse ja lõhna säilitamiseks tuleb kohviube säilitada toatemperatuuril läbipaistmatus õhukindlas anumas. Kuigi kohvioad on dekoratiivsed ning sobiksid kenasti riiulile kasvõi kaunistuseks, tasub nende säilitamisel vältida läbipaistvaid plastikust ning klaasist anumaid ning eelistada hoopiski pimedamaid ning jahedamaid kohti. Kohv tuleb hoida eemal nii otsesest valgusest kui soojendavatest päikesekiirtest. Samuti tuleb meeles pidada, et ka köögikapp, mis asub ahju või pliidi kõrval, on kohvi säilitamiseks liiga soe paik.

Kohvi pikemaajaliseks säilitamiseks ei ole sobilikud ka kõik kohvikarbid ja -pakid, milles kohviube tihtipeale müüakse. Näiteks kohvipakid, mis on kaetud vaid jõupaberiga ning millel puudub tugev kinnitus  lähevad kergemini kopitama. Seetõttu on oluline, et kohviube ei varutaks kokku lademetes, vaid täpselt nii palju kui  jõutakse paari nädala jooksul ära tarbida. Kuna kohvi suurimaks vaenlaseks on õhk ehk igakordne paki avamine hävitab tasapisi ka kohviubade maitset, tasub kohvioad koheselt jagada väiksematesse kogustesse, hoides suuremad kogused õhukindlates anumates.

Kohviubade säilitamisel ringleb ka müüt, et parim viis ubade värskuse säilitamiseks on külmik. Kindlasti ei tasu igapäevaselt kohviube külmutuskapis hoiustada, kuna kohvioad on tundlikud niiskusele ning temperatuuri kõikumistele. Lisaks võtavad oad külmikus kergesti juurde teiste toiduainete aroomi ja maitse.  Siiski tasub külmikus hoiustamist kaaluda juhul, kui kohviube on vaja säilitada kauem kui kuu. Külmutamisel on samuti oluline, et kohv on asetatud täielikult suletud anumasse. Kohvi külmikust välja võttes ei tohi kohviube koheselt anumast välja võtta, vaid tuleb oodata kuni anum soojeneb toatemperatuurini vältimaks kondensatsiooni. Kord juba külmutatud kohviube ja tasu uuesti külmutada.

Loe veel kohviubade kohta