Kohvi kasulik kaaslane: kaneel

admin2641 views

Nii mõnedki kohvisõbrad raputavad oma latte või cappuccino peale kaneeli vürtsi meeldiva aroomi tõttu või lisavad seda maitse pärast Türgi kohvi sisse, kuid tegelikkuses on kaneelil veel ridamisi omadusi, mis tervisele head teevad ja mistõttu tasuks idamaise vürtsiga kohvi kostitada. Kusjuures, väidetavalt kiitis kaneeli raviomadusi juba Hippokrates 2500 aastat tagasi.

Kasulikud mineraalained
Kaneelis on rohkelt kaltsiumi, magneesiumi, mangaani ja rauda. Kuna liigne kofeiin viib organismist rauda välja, siis eriti innukatel kohvisõpradel tasuks kaneel läheduses hoida. Kaltsium on luude ja hammaste koostiselement, reguleerib veresoonte läbilaskvust, närvisüsteemi funktsioneerimist, vere hüübimist, lihaste kokkutõmmet, südame tööd, kolesterooli taset ja rinnapiimateket ning osaleb hormoonide toimemehhanismides.

Vajalikud vitamiinid
Lisaks kasulikele mineraalainetele sisaldab kaneel ka A-vitamiini ning B- ja E-grupi vitamiine. A-vitamiini on tarvis silmade tervise hoidmiseks ning ühtlasi aitab A-vitamiin tagada kaitse infektsioonide vastu. Seevastu B-grupi vitamiinid on tähtsad naha, juuste, silmade, suu ja maksa tervise tagamisel ning E-grupi vitamiinid on olulised verehüübimiseks, südamelihase tööks, närvikoe talituseks ja immuunfunktsiooniks.

Soodustab seedimist
Kaneeli kasutatakse ka kaalulangetamise eesmärgil, sest vürtsil olevat söögiisu vähendav mõju.
Ainevahetuse elavdamiseks soovitatakse toidule või joogile lisada pool lusikatäit kaneeli.

Soe süda, soe keha
Kaneel teeb head ka südametervisele stimuleerides südametegevust ja vereringet ning alandades vererõhku. Ühtlasi on vürtsist kasu ka külmal ajal, mil vürtsi tarvitamine aitab kehal sooja toota.

Leevendab põletikke
Inimesed, kes on kimpus näiteks liigesepõletikega, võivad julgelt sirutada käe kaneelipurgi poole, sest kaneel omab põletike leevendavat mõju.