Salapärane Cascara – puuviljamaitseline kofeiinijook

admin348 views

Kohviarmastajad on ehk märganud üht salapärast uudisjooki üksikutes kohvikutes, mis tihtilugu paneb inimesi küsima: mis jook see on?  Isegi joogi nimi – Cascara –  on sama peen, kui tema puuviljade ja kofeiinirohke maitse. Seni on Cacara ehk kohvikirsijook populaarsust kogunud pigem välismaal – kuidas jook aga avastati?

Alustame algusest. Aida Batlle on viiendat põlve kohvikasvataja El Salvadorist, kelle valmistatud kohv on võitnud rahvusvahelisi auhindu. Ligi kümme aastat tagasi avastas ta kohvivalmimise ruumi astudes meeldiva hibiskuse lõhna. Kui ta küsis degusteerijatelt selle lõhna kohta, siis nad osutasid kohvi kestadele, millest alles hiljuti kohv oli jahvatatud.

“Muutusin koheselt uudishimulikuks,” ütles Batlle. “Ja ma lihtsalt korjasin, puhastasin ja valasin neile peale sooja vee, et näha, mis sellest välja tuleb.” Samal ajal helistas ta ka oma klientidele ja andis teada, et neil tuleb seda imelist jooki proovima tulla.

Batlle tegigi valmis leotise kohvikirsist ja kiudmassist, mis vajas nime. “Kiudmass oli liiga jäle sõna,” ütles ta naerdes.” “Ei, see on ikka pigem cascara, mõtlesin ma toona.”

Tee või kohv?

Cascara tähendab hispaania keeles koort või puuvilja nahka. Kohv on ju samuti puuvili, kuid enamus inimesi ei mõtle nii. Kohv on nagu kakao, mida töödeldakse vastupidiselt kõigile puuviljadele: nahk ja liha kõrvaldatakse ja lihtsalt seemned kuivatatakse, röstitakse ja jahvatatakse, et teha jooki, mida paljud inimesed joovad igapäevaselt.

Batlle kasutas esimesena kohvi nahka ning töötles seda “loomulikult”- kõigepealt kuivatas terviklikult ja seejärel jahvatas. Cascara toode koosnebki peenikestest helvestest, mis sarnanevad teepurule teekotikeses.

Megan Wood ja Melissa Raftery, kes on alates esimesest proovimisest alates aastaid tagasi cascarat müünud, teevad seda kohvi sisse pruulituna ja hulgi. “See on troopiline, marjapuu, mis juhtus olema kohv,” ütles Wood. “See ei ole tee – see on 100% kohv. Aga see lõhnab nagu taimetee.”

Wood ja Raftery soovitavad leotada kolm supilusikatäit cascarat 300 ml kuumas vees neli minutit. “See on väga hea külm jook, sest see värskendab ja selles on kofeiin,” ütles Wood. Raftery lisas, “et see on nagu looduslik Red Bull.”

Aida Batlle leiab aga, et paljud inimesed arvavad, et Cascaras on rohkem kofeiini kui kohvis, aga uuringud näitavad teisiti. Ühe analüüsi põhjal leiti, et kofeiini tase on võrreldav musta teega. Sellepärast, et see on looduslik produkt. Kofeiinisisaldus sõltub põllukultuurist, mis omakorda mõjutab pruulimise tugevust.

Paljudes kohtades populaarne

Cascara on mitmetes riikides juba kandepinda võtnud. Houstonis asuv “Ahh Coffee” serveerib Cascarat kuumalt, New England Blue State Coffee aga nii kuumalt kui ka külmalt ja nende põhijook on Cascara Orange Fizz. Blue Bottle’i kohvikud Californias ja New York’is pakuvad kihisevat Cascara ja Slipstream Washingtonis serveerib seda nagu soodat. Põhja-Carolinas asuv Slingshot Coffee Co. müüb Cascarat lausa pudeliga.

Peter Giuliano, Ameerika Speciality Coffee Association’ist hinnangul on Cascara väga hea nišitoode ja hõivab väikese osa kogu kohviturust, aga see on sobilik muutumaks ka laietarbekaubaks. “Me oleme pikka aega ära visanud ideaalselt head kohvipuuvilja, millel ei ole tegelikult olnud ühtegi põhjust, sest see on väga maitsev.”

Giuliano hinnangul on Batlle juhuslik avastushetk tegelikult vana traditsiooni taasavastamine. Sarnaseid jooke nimetusega guishr või hashara on kaua aega tagasi joodud kohvikultuuri sünnimaal Jeemenis ja Etioopias.

Batlle enda hinnangul leiab Cascara kandepinda kiiresti ja ta usub, et me näeme kindlat Cascara joogi populaarsuse kasvu kohvikultuuris.