Kuidas valida ja milliseid kohviube eelistada?

admin986 views

Oma ligi viiesaja aastase kultiveerimise tulemusena on inimene õppinud ära kasutama kohvipuu vilju, milles on harilikult kaks kollakashalli või sinakasrohelist seemet ehk kohviuba.

Hakka kohvioa detektiiviks ja loe hoolikalt märgistust.
Suhtu pakendi esiküljel olevasse teksti kui reklaami. Nagu teame, võib see olla eksitav, sest selle eesmärgiks on panna tarbija toodet ostma, mitte anda edasi tõepärast teavet. Seepärast loe alati pakendi tagaküljel olevat peenes kirjas teksti, mis annab ülevaate toote tegelikkusest. Kohvioad võivad olla väga erineva mõjuga, sõltuvalt sellest, kust need tulevad, millal neid tarbitakse. Lisaks ei ole röstide nimetustel mingit seost riikidega, kus kohvi on kasvatatud või röstitud.

Õige kohvioa aitab valida lõhnataju.
Kohviuba teatakse maitsemeele lummajana – värskelt jahvatatud ja röstitud kohviubadest saadud kohvi lõhn on parim.

Araabia kohvipuu (araabika kohvioad) ja kongo kohvipuu (robusta kohvioad) on oma perekonna mitmekümnest liigist kindlasti enimtuntud, sest põhiosa kohviubadest saadakse just neist istandustest. Kui Arabica ubadel on mahe ja sügav aroom, siis Robustast valmib kange, mõru maitsega espresso. Kergem röst annab teravama ja hapuma maitse. Tumedaimal röstidel on rikkalikum maitse, samuti võib esineda magushapu kõrvalmaitse. Rösti tumenedes väheneb kohvioa hapusus ning kofeiini kogus. Eriti tumedate röstide puhul on sageli  tunda ka suitsu maitset.


Kas kallimad kohvioad on ühtlasi ka parimad? See on maitse asi.

Igas riigis hinnatakse kallimaid, rohelisi ube, mis on cup of exellence ja edasi siis oleneb röstimisest. Parim uba sõltub lõpuks ikkagi selle tarbijast. Ja enne seda selle kasvatajast, korjajast, puhastajast, kuivatajast, transportijast, röstijast ja valmistajast. Näiteks on hea uba võimalik saada kui halb uba lihtsalt ära röstida.

Eelistada tasuks ühte baristat, kes aitab sul valida sinu jaoks parimat kohviuba. Aga muidugi ka väiketootjaid, kes on teadlikud eelnenud tootmisahelast ja sellest mida pakuvad, näiteks röstides uba pigem heledalt ja andes näpunäiteid ka valmistamiseks.

Uuringud näitavad, et väga palju sõltub kontekstist – atmosfäär ja meelestatus on tarbimisel eluvajalik.

Tarkasid valikuid!