Kohvioad

Täiuslik kohv saab alguse täiuslikest kohviubadest

Maitsva kohvi valmistamine algab kohviubade valikust. Kohviuba on kohvipuu seeme, mis on punase kohvipuu vilja sees. Maailmas on kaks enamlevinud kohvioa sorti – Arabica ning Robusta.

Arabica

Arabica ubadel on mahe ja sügav aroom, mis pakub võrratut espressoelamust. Arabica kohvipuu kasvab 900 – 2000 meetri kõrgusel merepinnast ja vajab temperatuuri vahemikus 15-24 kraadi. Arabica kohvioad sisaldavad 0.8-1.4% kofeiini.

Robusta

Sisaldab umbes kaks korda rohkem kofeiini ja sellest valmib kange, mõru maitsega espresso. Robusta oad kasvavad tavaliselt madalamal (200-600 meetrit) ja soojemas kliimas – vahemikus 24-29 kraadi. Robusta kohvioad sisaldavad 1.7-4% kofeiini.

On olemas ka kolmas kohvioa liik – Liberica – kuid selle osatähtsus on kaduvväike.
Pea enamik maailmas toodetud kohvist on tehtud arabica kohviubadest, vaid 20% maailma kohvist on toodetud robusta kohviubadest.

Kohviubade erinevad röstid

Kohvipuudelt korjatud kohvioad on rohelised. Neid on kindlatel tingimustel võimalik rohelistena säilitada kuni poolteist aastat peale mida hakkavad nad oma kvaliteeti kaotama.  Kohviube kuivatades  ilmub kohvioale iseloomulik pragu, mis näiliselt kohvioa pooleks jaotab. Peale seda on võimalik kohviube röstida vastavalt soovile ning maitsele. Röstimisel kohviuba paisub (oad võivad paisuda kuni 50%), kuid samal ajal kaotavad nad suure osa oma kaalust.

Kerge röst

Kergelt röstitud ubade värv võib ulatuda kaneeli toonist kuni šokolaadi värvuseni. Kerge rösti saavutamiseks röstitakse ube vahemikus 196-205 kraadi. Kerge röst on ülemaailmselt tuntud ka kui Cinnamon Roast ja Light Roast. Kergemaid röste ei kasutata tavaliselt espresso valmistamiseks, sest nad annavad teravama ja hapuma maitse kui tumedamad röstid.

Keskmine röst

Keskmiselt röstitud oad on helepruuni värvi.  Keskmise rösti saavutamiseks röstitakse ube vahemikus 210-219 kraadi. Keskmine röst on ülemaailmselt tuntud ka kui American Roast ja City Roast. Keskmist rösti kasutatakse enamiku kohvide valmistamiseks.

Tume röst

Tumedalt röstitud ubade värvus võib ulatuda šokolaadipruunist kuni peaaegu musta värvuseni. Tumeda rösti saavutamiseks röstitakse ube vahemikus 225-245 kraadi. Tume röst on ülemaailmselt tuntud ka kui Full City Roast, Vienna Roast, French Roast või Italian Roast. Tumedaimal röstidel on rikkalikum maitse, samuti võib esineda magushapu kõrvalmaitse. Rösti tumenedes väheneb kohvioa hapusus ning kofeiini kogus. Eriti tumedate röstide puhul on sageli  tunda ka suitsu maitset ning nad sobivad paremini keedetud kohvi kui espresso valmistamiseks. Kohvioa pinnale tekkiva õli hulk suurendab vastavalt ka röstimisaega.

Kuna maailmas on üle 100 kohvi kasvatuspiirkonna, kus toodetakse erinevate omadustega ube, on kvaliteetse espresso saamiseks oluline maitseomaduste tasakaal. See saavutatakse läbi ubade õige segamise, kuna ühte sorti kohviubadel ei ole tavaliselt kõiki erinevaid omadusi. Seetõttu eristatakse maailmas ka euroopa, prantsuse, itaalia, viini ja ameerika rösti. Oluline siinkohal on mõista, et mainitud nimetustel ei ole mingit seost riikidega, kus kohvi on kasvatatud või röstitud.

Euroopa röst – kaks osa tugevalt röstitud ube segatakse kokku ühe osa keskmiselt röstitud ubadega
Prantsuse röst – tugevalt pruunistatud oad, millest valmistatakse keskmisest kangemat kohvi
Itaalia röst – mustjaspruuniks röstitud ubadest saadud mõrkjat ja tumeda maitsega tooret kasutatakse espressokohvi valmistamisel
Viini röst – kokku segatakse võrdsetes kogustes tugevalt ja keskmiselt röstitud ube
Ameerika röst – keskmises kuumuses töödeldud mõõdukalt pruunistatud kohvioad

Loe edasi erinevate kohvijookide kohta