Külma veega valmistatud kohv

admin717 views

Kuigi külmpruul kohv leiutati juba üle 50 aasta tagasi, siis on see Euroopasse jõudnud alles viimastel aastatel. Esimesed kohvikud on hakanud külmpruul kohvi pakkuma ka Eestis.

Külmpruul kohvi peamiseks eristumiseks tavapärasest kohvist on valmistusviis. Kui ükskõik millist kohvijooki valmistatakse kuuma veega, siis külmpruulkohvi valmistamiseks kasutatakse ainult jahedat vett. Külma vee kasutamise eesmärgiks on jätta kohvile mõnusalt mahe ning magus maitse. Lisaks on külmpruulitud kohvi eeliseks pikem säilivusaeg. Kui kuuma veega kohvi ei tohiks järgmisel päeval soojendada, siis külmpruulitud kohv säilib külmikus päevi. Seda muidugi tingimusel, et kohv on säilitatud suletud kannus.

Külmpruulkohvi valmistamiseks läheb vaja kannatust. Nimelt peab jook suisa 8-10 tundi toasoojas tõmbama. Seetõttu on kasulik valmistada suuremas koguses külmpruul kohvi kontsentraati, mida hommikuti, lõunati või õhtuti lahjendada. Nii-öelda lahjendamiseks või pikendamiseks võib kasutada vastavalt maitse-eelistustele mullivett, mahla, kookospiima või erinevaid siirupeid.

Kuidas külmpruul kohvi valmistada?

Kuigi külmpruulkohvi on saadaval ka Eesti erinevates kohvikutes, on võimalik seda ka kodus valmistada. Selleks läheb vaja filtrikohvi ning presskannu. Liitrise presskannu kohta tuleb kannu panna ca 90 grammi filterkohvi, seejärel valada peale külm vesi ning natukene segada. Oluline siinkohal on presskannu filtrit paar sentimeetrit iga natukese aja tagant alla suruda ning lasta kohvil kaheksa tundi tõmmata.

Kohvispetsialistid ennustavad, et külmpruul kohvi võidukäik on tulemas just käesoleval aastal, asendades suvel tarbitava jääkohvi just külmpruulitud kohviga.