Kohvijoogid

Espresso

Espresso (itaalia keeles “väljapressitud”) on itaaliapärane 25-35 milliliitrine kohv, mida võib nimetada ka tõelise kohvigurmaani shot’iks.
Espressot saab valmistada espressomasinas. Espressot valmistatakse 95 kraadise veega, mis surutakse 9-10 atmosfääri suuruse rõhu all läbi tihedalt pakitud peene kohvipulbri, mis on jahvatatud espressoubadest. Traditsioonilist espressot kroonib külluslik pähkelpruun, siidine ja tiheda tekstuuriga crema, mis on ühtlasi espresso kvaliteedi näitajaks – kvaliteetsel espressol on 3-4 mm paksune kohvivahu kihtTõeline espresso sisaldab esimesel sõõmul enam kui 800 erinevat kohviaroomi.
null

Espresso vs Ristretto vs Lungo

Espressoga samamoodi valmistatakse ka Ristrettot ja Lungot ehk vastavalt väiksema ja suurema veekogusega kohvi.
Ristretto on üliväike ja väga intensiivne kohv, mis on valmistatud samamoodi kui espresso, kuid kasutades kuni poole vähem vett. See on tugeva kontsentratsiooniga kohv, mis on väga intensiivne ergutaja. Ristretto on keskmiselt poole väiksem kui espresso ehk ca 15-25 ml suurune.
Lungo ehk itaalia keeles “pikk”, sisaldab vastupidiselt ristrettole espressoga võrreldes topeltkoguses vett. See on siiski kange must kohv, kuid kergema aroomi ja kontsentratsiooniga kui ristretto või espresso. Lungo on keskmiselt poole suurem kui espresso ehk 50-70 ml suurune jook.
null

Espresso macchiato

Espresso macchiato on täiuslik kooslus klassikalisest espressost ja piimavahust.
Espresso macchiato on valmistatud sarnaselt cappuccinole, kuid kasutatud on väiksemaid koguseid. Espresso macchiato puhul on espressole lisatud ca üks supilusikas piimavahtu.
null

Caffé Crema

Caffé Crema ühendab endas piirkonniti kahte erinevat kohvijooki. 1940-1950ndatel asendas see itaalias nime “espresso”, samas Šveitsis ja Austrias tähistab caffé crema teisisõnu espressot.
Caffé crema on õrn espressojook, milles kasutatakse sama kogust jahvatatud kohviube kui espresso puhul, kuid pisut rohkem vett, mis muudab kohvi aroomi mahedamaks. Caffé crema puhul kasutatakse võrreldes espressoga topeltkoguses vett – ehk see on poole suurema veekogusega kui lungo. Caffé crema on poole suurem kui lungo ehk keskmiselt 100-140 ml jook.
null

Caffé Americano

Caffé Americano ehk Ameerika kohvi valmistatakse espressost, millele on lisatud kuuma vett, mis säilitab kohvi kanguse, kuid muudab kohvi aroomi ja maitset õrnemaks.
Americanokangus sõltub espresso kogusest ning sellele lisatud kuuma vee kogusest. Itaalias nimetatakse caffé americano’ks nii espressot, millele on lisatud kuuma vett, kui ka filtreeritud musta kohvi, mille puhul on kogu vee kogus pressitud läbi jahvatatud kohvipuru. Caffé Americano on keskmiselt 120-140 ml jook, vastavalt sellele, kui palju on kasutatud espressot, kui palju kuuma vett.
null

Cappuccino

Cappucino on täiuslik harmoonia espressost, piimast ja piimavahust.
Täiusliku cappucino puhul on kasutatud 1/3 espressot, 1/3 piima ja 1/3 kreemjat piimavahtu.
Cappuccino kutsub esile tugevad ja sametised haistmisaistingud, milles sulanduvad kordumatud kohvi ja piimavahu aroomid. Joogi peal on pehme piimavaht, milles on segunenud piima valge ja kohvi pruunjas värvus. Cappuccino tekstuur on paks, tihe, kreemjas ja ilma nähtavate mullideta. Cappuccino maitse toob esile rikkalikud aroomid, mida leidub ka teraviljades, šokolaadis või vanillis. Cappucino vahule on võimalik kujundada erinevaid kohvi-piimavahu kujundeid, mis muudab kohvijoogi mänguliseks kunstiteoseks.
Vaata lähemalt, kuidas muuta enda cappuccino tõeliseks kunstiteoseks.
null

Caffé latte ehk latte macchiato

Caffé latte ehk latte macchiato on kreemjas nauding, mis koosneb kahest kolmandikust kuumast piimast ja ühest kolmandikust piimavahust, millele on lisatud vastavalt soovile kas üks või kaks espressot.
Latte macchiato on täiuslik piimakohv, kus tasakaalustatud on kohvi ja piima temperatuurid, järelmaitse püsivus ja intensiivne lõhn ilma nn kõrbenud kõrvalaroomideta.
null