Kas kohvitassi kuju ja suurus mõjutavad kohvi maitset?

admin1015 views

Täpselt nagu veini või õlle puhul on õigest klaasist joomine oluline, on see ka kohvi puhul. Kuigi üldjuhul juuakse kodus kohvijooke tavalisest kruusist, võiks ehedama elamuse saamiseks eelistada iga joogi puhul sobivat tassi. Seda eriti siis, kui kodus on kvaliteetne espressomasin, mis suudab valmistada näiteks caffé lattet, espressot ja cappuccinot.

Loomulikult on kõige olulisem, et jook oleks enda maitse järgi – seepärast võib ilma häbi tundmata juua ükskõik millisest kruusist. Kui on siiski soov kohvi nautida “reeglite järgi”, võiks näiteks silmas pidada baristade maailmameistrivõistluste (The World Barista Championship) reegleid.

Espresso

  • tassi suurus 70-90ml ja diameeter max 6 cm
  • sellisel juhul on tagatud, et crema ehk kuldne/punakaspruun vaht on tihe ja püsiv ning vahukiht on paksem
  • espressot serveeritakse traditsiooniliselt sangaga tassist

Cappuccino

  • tassi suurus 170-190 ml ja diameeter max 9 cm
  • nii saab joogile ilusa piimavahu, mille paksus on vähemalt 1 cm
  • cappuccinot serveeritakse traditsiooniliselt sangaga tassist

Caffé Latte

  • tassi suurus 240-300 ml
  • võib serveerida nii klaasist kui tassist
  • vahukiht peaks olema vähemalt 1 cm paksune

Kõigi kolme kohvijoogi puhul kehtib reegel, et tass peab kindlasti olema põhjast kitsam ehk ei tohi olla “sirge seinaga”, et jook saaks kena ja koheva vahukihi.

Samuti on üleüldine soovitus, et tass oleks eelnevalt soojendatud. Piisab täiesti sellest, kui enne kohvi serveerimist hoida tassis kuuma vett – siis ei jahtu kohv nii kiiresti ära.

Otseloomulikult võib eksperimenteerida ja nautida kohvi just sellisest anumast nagu parasjagu soov on, kuid õiget tassi või klaasi kasutades tuleb iga kohvijoogi iseloom kõige paremini esile ning kohv võib maitseda hoopis teisiti.

Loe veel kohvijookide kohta