Filtrikohv ei ole tänaseni populaarsust kaotanud

admin405 views

Kohvivalmistamise viise ja -seadmeid on paljusid, kuid tänase päevani on 20. sajandi teises pooles kasutusele võetud ning aja jooksul täiustunud filterkohvimasinad Ameerika Ühendriikide ja Põhja-Euroopa kodudes laialdaselt kasutuses. Uute trendidena on eestlaste seas üha enam populaarsust kogumas Chemex ning Hario V60 filterkohvimasinad.

Kohvifiltri ja filtreerimismeetodi avastas 20. sajandi alguses koduperenaine Melitta Bentz, kes ei olnud rahul mõrkja, sogase ja kohvipaksu sisaldava joogiga. Ta pantenteeris oma toote ning pani koos perega püsti tulutoova ettevõtmise.

Peale seda kulus aga ligi pool sajandit ajani, mil saksa leiutaja Gottlob Wildmann esimest elektrilist filter- ehk tilkekohvimasina esitles. Wildmann patenteeris samuti oma leiutise ning nimetas enda perekonnanime järgi „Wigomat’iks“. Selle tööpõhimõte on inspireeritud filterkohvimasina eelkäijast, perkolaator-kohvimasinast ehk mulksumasinast. Perlokaatoris valmistatud kohvi temperatuur oli aga liiga kõrge, muutes kohvi mõrudaks. Uut tüüpi filterkohvimasinad, mis 1970. aastatel laiemasse kasutusse jõudsid, lahendasid antud probleemi, kuna võimaldasid kohvi valmistada õigel temperatuuril – 90,6-96,1 kraadi Celsiust.

Kasutusele jõudsid ka manuaalsed tilkemasinad, mis andsid erinevalt automaatsetest masinatest kohvitegijale rohkem vabadust valmimisprotsessi sekkuda.

Eelmise sajandi teises pooles leidus veel teisigi filterkohvimasina patenteerijaid, kes juba leiutatud filterkohvimasinas midagi kas välimuses, küttekehas või kohvipuru kogumiskorvis muutsid. Hiljem on filterkohvimasina võimalused kella ja taimeri lisamise näol viinud ka automaatse sisse lülitamiseni. Mõnedele masinatele on lisatud ka vee filtreerimissüsteeme ning kohviubade jahvatusmehhanisme, mis tähendab, et kohvi saab valmistada nii kohvubadest kui kohvipulbrist.

Sobilik suurtes kogustes kohvi valmistamiseks

Filterkohvimasinad on just eriti mugavad, kui on korraga vaja suuremas koguses kohvi valmistada, mis teeb sellest hea abimehe kontoris või kodus suurema külaliskonna võõrustamisel. Uuematel masinatel saab sätestada ka jahvatava kohvi koguse ja veskist reguleerida jahvatus- ning kangusastet nagu näiteks espressomasinatel. Kui osadel kohvimasinatel on juba sisse ehitatud metallist filter, siis paljude masinate puhul kasutatakse endiselt ligi sada aastat tagasi leiutatud paberfiltreid. Siinkohal lahknevad ka inimeste arvamused kaheks: mõned ütlevad, et paberfiltri kasutamisel on kohv puhas ja selge maitsega, teiste meelest jääb aga kohvile ebameeldiv paberi maitse külge ning eelistada tuleks hoopis korduvkasutatavat metallfiltrit, mis kohvi õige maitse edasi annab. Lisaks on paberfiltrile ette heidetud seda, et paberisse võivad koos setetega kinni jääda ka mõned tähtsad kohviõlid ja essentsid, mis korduvkasutatavate filtrite puhul tassi jõuavad.

Kuigi enamasti teatakse ja kasutatakse Eestis filterkohvimasinate puhul tänapäevaseid elektrilisi tilgamasinaid, siis antud valdkonnas on turule jõudnud ka mitmeid uuendusi.

Chemex meetod

Kakskümmend aastat enne filterkohvimasinat, leiutas keemiateadlane Dr. Peter Schlumbohm puhtamaitselise kohvi valmistamise meetodi Chemex. Neid liivakellakujulisi kuumakindlaid ja mittepoorsest klaasist kohvikarahvine on nende elegantse disaini ja funktsionaalsuse poolest peetud tarbekunsti meistriteosteks. Kohvi filtreerimiseks kasutatakse Chemex’i meetodi puhul ka spetsiaalset teadlaste välja töötatud, tavalisest kohvifiltrist 30 protsenti tihedamat kohvifiltrit, mis tagabki sellele valmistamisviisile puhta, kristalse ja mõru järelmaitseta kohvinaudingu. See eelmisel sajandil leiutatud pruulimisviis on tänaseks leidnud palju austajaid – seda kasutatakse nii kodudes kui ka kohvile spetsialiseerunud kohvikutes ja baarides. Küll aga peab arvestama, et Chemex’i meetodit kasutades tuleb olla kannatlik – kohvi valmimiseks ei piisa vaid nupulevajutusest ning ajakuluks tuleks arvestada vähemalt kümme minutit.

Hario V60 filtrikoonus
Hario on Jaapani ettevõte, kes on loonud mitmeid kohvivalmistamise trende ning nende tooteid on auhinnatud unikaalsete disainide poolest. Hario V60 nime kandvat filtrikoonust peetakse üheks nende kõige huvipakkuvamaks seadeldiseks, millega kaasneb kohvivalmistajale suur vabadus. Algul oli see saadaval keraamilisel- ja klaaskujul, kuid nüüd on see saadaval ka plastikust või metallist, ka vasest valmistatuna. Sümmeetriline ja õige kaldenurgaga disain tagab optimaalse kohvi tõmbamise ning koonuse sisekülje ribid lasevad tõmmanud kohvil välja valguda ka külgedelt, mitte ainult koonuse põhjast. Seetõttu on kohvi tõmbamise aeg ühtlasem. Filtrikoonusel kohvi tegemine annab valmistajale palju vabadust – kui on soov saada vähem kofeiini ja mahedamat maitset, saab kohvil lasta lihtsalt lühemat aega tõmmata või vastupidi. Selle filtrikoonusega kohvi valmistamine erioskusi  ei nõua ning jook valmib kiirelt – kogu valmimisprotsess võtab aega umbes kolm minutit.

Filtrikohv otse tassi

Tavalist paberfiltrit ja filtrihoidjat kasutades võib kohvi ka otse tassi valmistada. Selleks peab kõigepealt kuumutama vee peaaegu keemistemperatuurini ning seejärel kannu pliidilt tõstma või välja lülitama. Esimene portsjon kuuma vett tuleb valada tassi selleks, et see kuumaks ajada. Umbes 15 sekundi pärast on tass kuumenenud ning ka kannus oleva vee temperatuur langenud sobivale tasemele. Seejärel tuleb vesi kruusist välja valada ja filtriga varustatud filtrihoidja tassi peale asetada. Pärast seda tuleb filtrisse mõõta kohvipuruning filtrihoidjat veidi raputada, et kohvi pind muutuks tasaseks. Kohvpuru võib kulbikesega ka veidi kokku suruda, kuid parem on piirduda vaid raputamisega. Pärast seda tuleb väga aeglaselt ja peene nirena valada vesi ühtlaselt kohvi pinnale, et kogu pulber niiskuks ja tiheneks – see tagab vee filtreerumise läbi kogu kohvipaksu. Ka edaspidine kallamine tuleks läbi viia väga aeglaselt. Vesi ei tohi tekitada kohvijahusse süvendit, vaid peab valguma kohvipaksu pinnal laiali, et imendumine toimuks ühtlaselt.

Nõuanded filterkohvimasina kasutamiseks

Filterkohvimasina puhul võiks järgida reeglit: ühe liitri kohta 60-70 grammi kohvipuru, mis tuleks filtris lusikaga taandada, et jook ühtlaselt kohvipurust läbi jookseks. Selleks, et vesi liiga kiiresti läbi ei jookseks, tuleb kasutada õiget kohvi jahvatusastet. Kohvi ei tohiks jätta kauaks ajaks kuumale plaadile seisma – juba veerandtunniga võib kohvi maitse hapniku ja kuumuse koosmõjul halveneda ning jook aurab liiga kangeks. Selle vältimiseks tuleks kohv peale valmistamist näiteks termosesse valada.