Espressomasina eluiga sõltub kasutajast endast

admin1162 views

Kõik seadmed, mis sisaldavad liikuvaid komponente ning puutuvad kokku veega, vajavad laitmatuks töötamiseks igapäevast hooldust ning hoolitsemist. Espressomasinad ei ole siinkohal erandiks. Regulaarsel espressomasina puhastamisel tuleb tähelepanu pöörata piimasüsteemidele, veele, kohvirasvade eemaldamisele ning vedeliku- ja kohvipaksusahtli puhastamisele.

Saeco espressomasinate ametliku hoolduspartneri Simson ServiceNet EE assistendi Triinu Blumenfeldti sõnul jäetakse sageli näiteks täisautomaatsete kohvimasinate puhul piimasüsteemide igapäevane hooldus unarusse. Ometigi tuleb piimasüsteemide puhul igapäevaselt puhastada nii piimavahustit kui ka piimanõud.  “Piimavahustit tuleb loputada peale igat kasutust sooja veega. Piimanõu kõik osad tuleb hoolikalt puhastada päeva lõpus, vajadusel kasutada ka spetsiaalset piimarasva eemaldajat,” kirjeldas Blumenfeldt ning lisas, et kallima hinnaklassi masinatel on olemas ka masinapoolne piimasüsteemide puhastuse funktsioon. Lisaks on erinevatel kohvimasinatel piimanõu kiirpuhastuse funktsioon, mis puhastab nõu automaatselt.

Lisaks piimasüsteemile tuleb tähelepanu pöörata ka espressomasina veesüsteemile. JURA brändijuhi Ott Viirmanni sõnul on Eestis kraanivesi olenevalt piirkonnast väga erineva kvaliteediga ning kohati ka väga lubjarikas, mistõttu pole veest tekitatud probleemid üllatuseks. “Sellest tulenevalt soovitame enne seadme kasutuselevõttu mõõta kasutatava vee karedust, et osata oma espressomasinat vee kvaliteedist tingitud võimalike tagajärgede eest paremini kaitsta,” selgitas Viirmann ning ütles, et olenevalt tulemustest tuleks otsustada, kas kasutada espressomasina kaitsmiseks veefiltrit või katlakivieemaldamise tablette. Veefiltri kasuks räägib asjaolu, et lisaks katlakivi ärahoidmisele, tagab filter ka vee parema kvaliteedi kohvi valmistamiseks, eemaldades seejuures ühendid nagu kloor, mikroobid ja raskemetallid, mis võivad mõjutada kohvi aroomi ja maitset.

Kui tavapäraselt tuleb katlakivieemaldust teha keskmiselt kord kvartalis, siis Saeco uuemate masinate puhul vaid kord kahe aasta jooksul. “Selle tagavad Saeco espressomasinate uued AquaClean veefiltrid, mis on nii PicoBaristo, Incanto ja Intelia mudelitel. Vahetades veefiltreid vastavalt kohvimasina märguannetele, tuleb esimene katlakivi eemaldus teostada alles peale kaheksa veefiltri vahetamist,” lausus Saeco toodete hoolduspartneri esindaja. Kui katlakivi eemaldamise aeg käes, tuleb kasutada spetsiaalset espressomasinatele mõeldud katlakivi eemaldajat.

Eelmainitule lisaks tuleb vastavalt vajadusele tühjendada vedeliku- ja kohvipaksusahtlit. Nimetatud toiminguid tuleks läbi viia siis, kui masin sellest märku annab. Kui on soov toiming läbi viia enne vastavat märguannet, tasub teha seda siis, kui espressomasin on sisse lülitatud. Vastasel korral ei saa masin aru, et sahtel on tühjendatud ning kuvab tühjendamisvajaduse teate järgmisel korral varem kui vaja.

Simson ServiceNet EE soovitab korra nädalas puhastada ka kohvivalmistamisüksust, mida näiteks Saeco masinatel on mugav ise kodus teha, kuna masina saab küljelt avada. Teisalt paljude teiste kohvimasinate puhul seda võimalust ei ole. “Kohvivalmistamise üksuse puhul on oluline eemaldada harjaga kohvipaks raskelt ligipääsetavatest kohtadest ning puhastada sooja veega,” selgitas Blumenfeldt.

Iga 200 valmistatud kohvijoogi järel tuleb läbi viia espressomasina automaatne puhastusprogramm, mille raames eemaldatakse spetsiaalsete tablettide abil ladestunud kohviõli jäägid. Kogu toimingu teeb espressomasin ise automaatselt ära, kasutades vastavat funktsiooni. “Kuna erinevate tootjate hooldusprogrammid võivad olla mõnevõrra erinevad, soovitame kasutada vaid vastava tootja originaalhooldusvahendeid, et olla kindel nende efektiivsuses ja ohutuses seadmetele,” lisas JURA brändijuht. Eestis Nivona espressomasinate hooldusega tegeleva Sandmani Grupi AS-i tootejuhi Martin Soomi  sõnul tasub peale automaatpuhastust käsitsi ära puhastada ka kohvivalmistamisüksus, et kohvivalmistamise moodulisse ei jääks puhastustablettidest ühtegi jääki. “Seda võib teha tavalise jooksva veega koheselt peale kohvirasvade eemaldamist,” lisas Soom.

Lisaks kodusele espressomasina hooldamisele vajavad masinad ka professionaalset parandust, kuna tihtipeale pole tehniliste seadmete puhul võimalik probleeme vältida. “Hoolduskeskusesse peaks pöörduma juhul, kui seadme puhastamine mingil põhjusel ei õnnestu või masin tavapäraselt ei funktsioneeri,” lausus Blumenfeldt. Peamised põhjused, miks hooldusesse pöördutakse on tingitud seadmete normaalsest kulumisest, hooldustoimingute tegematajätmisest ning veekvaliteediga mittearvestamisest. “Vahel tuleb ette ka kohviubade sekka sattunud võõrkehade poolt tekitatud rikkeid kohviveskitele,” nentis Viirmann ning lisas, et kohviveskisse tekib takistus, kui kohviubade sisse on sattunud mõni kivi, pähklikoor või suurem tükk, mis on veskiterad ära lõhkunud.  Viirmann soovitab enne hooldusesse pöördumist hoolduskeskusesse helistada, et veenduda tehniku sekkumise vajalikkuses. Kui masinal siiski on remondivajadus, on soovitatav pöörduda vaid vastava brändi volitatud hoolduspartnerite poole, kuna vaid sellisel juhul saab kindel olla oskusteabe olemasolus ning tehtavate tööde kvaliteedis.

Masinat hooldusesse tuues tuvastatakse diagnostika käigus viga, mille järel määratakse ära vajaminevad remonditööd, hind ning kestvus. Hind seejuures sõltub probleemi olemusest, espressomasina firmast ning tehtavatest töödest.  Näiteks võib väiksemate vigastuste korral remont maksma minna vaid paarkümmend eurot, suuremate vigastuste puhul, kus välja tuleb vahetada mitmeid varuosi ning korpuse detaile, suisa paarsada eurot. Nivona toodete hoolduspartneri sõnul on enamus varuosi kohapeal olemas, kuid erijuhtudel tuleb neid ka tellida. Remondi kestvus sõltub samuti tehtavatest töödest ning jääb paari päeva kuni kahe nädala vahemikku.