Türgi kohv on vanim teadaolev kohvi valmistamise meetod

admin932 views

Ekslikult arvatakse, et türgi kohv on üks kohvijoogi liikidest nagu espresso, caffé latte või cappuccino. Tegelikkuses on tegemist hoopiski kohvi valmistamise meetodiga, mis kuulub UNESCO kultuuripärandi nimekirja.

Esimesed tõendatud materjalid kohvi valmistamisest pärinevad 15. sajandi Jeemenist, kust kohvi kultiveerimine levis peagi edasi Pärsiasse, Egiptusesse, Süüriasse ning Türki. Tänaseks on Türgi kohv populaarne mitte ainult Türgis, vaid kogu maailmas – Türgi kohvi juuakse ohtralt nii Ida-Euroopas, Põhja-Aafrikas, Kaukasuse ning Balkanimaades kui ka Lähis-Idas.

Kuigi tihtipeale võrreldakse türgi kohvi valmistamist tavapärase pätikohvi valmistamisega, siis tegelikkuses pole türgi kohvil mingisugust seost pätikohviga. Hoopis vastupidi. Türgi kohvi valmistamine vajab kindlaid vahendeid ning tehnikat.

Spetsiaalne jahvati, keedunõu ja tassid

Türgi kohvi valmistamise aluseks on türgi kohvijahvati, kuna türgi kohv eeldab värskelt jahvatatud kohvi kasutamist. Parima maitseelamuse saamiseks tuleb kohvioad jahvatada vahetult enne kohvi valmistamist. Siinjuures on oluline teada, et kohvijahvatus peab olema peenemast peenem, mistõttu ei saa pulbritaolist kohvipuru ka kõige uhkemast traditsioonilisest kohviveskist. Õige türgi kohvi kohvipuru valmib vaid spetsiaalse türgi kohvijahvatiga kahve degirmeni.

Lisaks jahvatile läheb tarvis ka kohvi keedunõud cezve, mis meenutab väikest varrega keedupotti. Vastavalt sellele, kui palju on tarvis kohvi korraga valmistada, tuleb valida ka keedunõu suurus. Oluline siinkohal on meeles pidada seda, et vesi võib kohvi valmistamisel keedunõus ulatuda ainult poole nõuni, kuna kohvile peab jääma ruumi ka tõusmiseks. Seetõttu tuleb keedunõu suurust valida hoolega. Enamasti on Türgi majapidamistes 2-6 erineva suurusega cezvet.

Türgi kohvi valmistamiseks tasub varuda ka spetsiaalseid kohvitasse. Tegemist on pisikeste portselanist tassikestega, mis mahutavad 60-75ml kohvi ning mida kutsutakse fincaniteks. Tassid teevad eriliseks kaunid türgi kultuurist pärinevad joonistused ja kunstiteosed.

Kui tihtipeale kohvitasse enne kohvi serveerimist soojendatakse, siis kindlasti mitte türgi kohvi puhul, kuna türgi kohvi valmistamisel on temperatuur juba niigi keemislähedane. Lisaks ei lisata türgi kohvile valmimisjärgselt ka suhkrut, mistõttu võib kohvilusikad heaga poodi jätta.

Kohvi valmistamine kui traditsioon

Türklased suhtuvad kohvi valmistamisse kui traditsiooni. Alustada tuleb siinkohal kohviubade jahvatamisest. Türgi kohvi valmistamisel pole oluline, mis tüüpi kohviube kasutatakse, kuna eraldi kohviubade sorti “türgi kohviuba” pole olemas. Siiski eelistavad türklased ise arabica kohviube, kuna mainitud ubade maitse on märksa intensiivsem robusta kohviubadest. Samuti eelistatakse Türgis keskmise röstiastmega ube. Kohviubade jahvatamisel on kohvioa valikust märksa olulisem jahvatusprotsess ise, sest ainult imepeene kohvipuru tagab vajaliku koheva kohvivahu.

Peale kohvi jahvatamist pannakse kõik vajalikud koostisosad kohvi keedunõusse. Ühe tassi türgi kohvi valmistamiseks läheb vaja:

  • 1 türgi kohvitassi (fincani) täis toatemperatuuril vett
  • 1,5 kuhjaga teelusikatäit jahvatatud kohvipuru
  • suhkrut vastavalt soovile (tavaliselt 1 teelusikas)

Türgi kohvi valmistamisel soovitatakse eelistada pudelivett kraaniveele, kuna kraanivesi mõjutab tihtilugu kohvi maitset. Keedunõusse koostisosade lisamisel on oluline, et kõigepealt lisatakse nõusse toatemperatuuril vesi ning seejärel kohvipuru ning suhkur. Saadud segu ei segata.

Seejärel tuleb keedunõu pliidile asetada ning oodata vee kuumenemist. Võimalusel tasub eelistada gaasipliiti elektrilisele pliidile, kuna elektripliidi kuumust on keerukam jälgida. Kui vesi on soojenenud ning kohvipuru põhja vajunud, tuleb kuumust veidikene alandada ning soojenevat kohvijooki lusikaga segada. Peale segamist ning kuumutamist hakkab keedunõu äärtesse kerkima kohev kohvivaht, mille tekkides tuleb kuumust miinimumini alandada. Tasapisi hakkab kohvi kerkima ning kohvivahust moodustub terviklik ring. Ringi tekkides ning kohvijoogi keedunõu servani kerkides on türgi kohvi esimene ring valmis.  Keedunõu tuleb tulelt eemaldada enne keema hakkamist.

Esimese ringi kohvivaht asetatakse teelusikaga tassidesse, millest kohvi hiljem serveeritakse. Seejärel asetatakse keedunõu tagasi pliidile, et valmistada teise ringi kohv ehk protseduuri korrata. Soojenedes hakkab kohv taas tõusma ning talle tekib uus vaht. Koheva vahu tekkimisel ning enne keema hakkamist tuleb keedunõu taas pliidilt eemaldada.

Peale teise ringi kohvi valmistamist on türgi kohv valmis. Kohvi valatakse kohvitassidesse võimalikult suure vahukogusega. Enne serveerimist tuleb oodata umbes 30 sekundit, et kohvipaks laskuks tassi põhja. Seejärel võib kohvi nautima hakata.

Kuna kohvitassi tekkinud kohvipaksu ära ei tarbita, siis on traditsiooniks saanud kohvipaksu pealt ennustamine. Selleks keeratakse kohvitass kiirelt alustassile ümber, et kohvipaks saaks välja valguda, ning oodatakse paar minutit. Seejärel ennustatakse tulevikku tassile valgunud kohvipaksul olevate mustrite järgi.