Millal hakati kohvi sisse piima lisama?

admin426 views

Ehkki ei ole võimalik välja tuua täpset kuupäeva, mil meie kohvisõpradest esivanemad hakkasid kohvi piimaga lahjendama, kulus vähemalt kaks sajandit kohvijoomise laiemast levikust alates, mil musta kohvi kõrval hakati piimaga kohvi jooma.

Kuivõrd kuni 17. sajandini oli kohvijoomine levinud vaid araabiamaades, kus piima joomine ei olnud just kuigi tavapärane, ei saa enne seda aega rääkida piimaga kohvi joomisest. Tol ajal joodi (ja nauditi) kohvi tema kanguse pärast ning joogile lisati sageli väike tükike suhkrut – piima lisamine oleks jooki aga liigselt lahjendatud. Seega hakati piima kohvile lisama suure tõenäosusega Euroopas, kus joogi kanguse asemel kujunes olulisemaks mahedam maitse, ja seda mõni aeg pärast kohvi levimist siinsetele maadele – seega ilmselt 17. sajandi lõpuaastatel.

Arvatakse, et piimaga kohv sai alguse Prantsusmaal, kus piima lisamine kõiksugustele toitudele oli vägagi tavaline. Kuigi tol ajal suhtuti kohvisse kui imejooki, mis ravis seedehäireid ja tõi kaasa produktiivsuse kasvu, ei olnud eurooplased harjunud mõru maitsega ja nõnda kasutati seda pigem ravimi kui maitsva joogiga. Kuna 17. sajandi kohvi ei kasvatatud, röstitud ega valmistatud just parimates tingimustes, oli tolle aja kohv maitselt kibe ja hapukas – magus ja rasvane piim aga lisas tasakaalu. Prantsuse aristokraat, markii de Sevigne kuulutas, et piimaga kohv on „parim asi maailmas“ – ning Euroopa kohvikultuur oli piimaga kohvi esile kerkimisega sündinud.